Αιτίες και παράγοντες

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Οι πιο σημαντικές αιτίες της τενοντίτιδας είναι αναμφισβήτητα οι παλαιότεροι τραυματισμοί και οι μικροτραυματισμοί που οφείλονται στην υπερβολική χρήση των τενόντων κατά την επαγγελματική δραστηριότητα ή κατά την άθληση. Σε γενικές γραμμές, ο πόνος είναι το αποτέλεσμα της φλεγμονής ή μικρών τραυματισμών που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του συνδετικού ιστού.

Προφανώς, και το πέρασμα του χρόνου παίζει σημαντικό ρόλο, είναι, μάλιστα, γεγονός ότι συχνά η τενοντίτιδα παρουσιάζεται σε άτομα μέσης ηλικίας ή ηλικιωμένα, στα οποία οι τένοντες χάνουν την ελαστικότητά τους, γεγονός που τα καθιστά πιο επιρρεπή στους τραυματισμούς.

Είναι ευνόητο ότι άτομα που ασκούν δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες και ακραίες κινήσεις συγκεκριμένων σημείων του σώματος, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από τενοντίτιδα. Έτσι, ένας τενίστας έχει περισσότερες πιθανότητες να υποφέρει από μια επικονδυλίτιδα, που θα πλήξει το χέρι με το οποίο παίζει, ο ποδοσφαιριστής είναι πιο εκτεθειμένος στις φλεγμονές των τενόντων των ποδιών, όπως, για παράδειγμα, των προσαγωγών, περισσότερο από τον Αχίλλειο τένοντα, ενώ οι αθλητές που εξασκούν ένα άθλημα που προβλέπει συχνά άλματα μπορoύν να προσβληθούν ευκολότερα από τενοντίτιδα της επιγονατίδας.

Η λανθασμένη τεχνική είναι μια από τις κύριες αιτίες των παθολογιών των τενόντων. Επίσης, κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις μπορεί να συνοδεύονται από την εμφάνιση τενοντίτιδας. Πρόκειται για την περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή ορισμένων άλλων ρευματικών παθήσεων.[ Πίσω ]