Τι είναι, πώς εμφανίζεται, τα συμπτώματα

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Οι μερικοί ή ολικοί τραυματισμοί και οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις των χόνδρων (οστεοχονδρίτιδα) των αρθρώσεων που υποβάλλονται σε καταπόνηση, προκαλούν αρνητικές συνέπειες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Πρέπει, εδώ, να αναφερθεί ότι στους αρθρικούς χόνδρους δεν υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία και, επομένως, στερούνται των συντηρητικών και επανορθωτικών διαδικασιών που οδηγούν στην αποκατάσταση των βλαβών. Οι υπάρχουσες αλλοιώσεις τείνουν, λοιπόν, να εξελίσσονται και να καθίστανται όλο και πιο σοβαρές, με συνεπαγόμενες μεταβολές στις μηχανικές ιδιότητες των αρθρώσεων.

Πρόκειται για μια κατάσταση που προδιαθέτει για περαιτέρω εκφυλισμό των αρθρώσεων και για την επιδείνωση των συμπτωμάτων.
Τα συμπτώματα για τα οποία διαμαρτύρονται όσοι υποφέρουν από τραυματισμούς των χόνδρων είναι συχνά μηχανικής φύσεως και, στην περίπτωση του γονάτου, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά από εκείνα που προκαλούνται, για παράδειγμα, από έναν τραυματισμό στον μηνίσκο.

Η παρουσία θραυσμάτων χόνδρου στο εσωτερικό της άρθρωσης μπορεί να παρεμποδίσει τη φυσιολογική κινητικότητα της άρθρωσης. Προφανώς, ένα τυπικό σύμπτωμα είναι ο πόνος, που, σε γενικές γραμμές, εκδηλώνεται το πρωί, ατονεί με τη δραστηριότητα, αλλά τείνει να επανεμφανίζεται όταν καταβάλλεται έντονη προσπάθεια. Παράλληλα με τον πόνο, παρατηρείται και διόγκωση της άρθρωσης, που μπορεί να εμφανίζεται πρησμένη.[ Πίσω ]