Αιτίες και παράγοντες

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti

Αιτία του συνδρόμου είναι η συμπίεση του νεύρου

Αυτή μπορεί να προκληθεί από διάφορες συνθήκες, αν και η πιο πιθανή είναι η διόγκωση του καλύμματος των τενόντων που διέρχονται μέσα από το κανάλι του καρπού μαζί με το νεύρο.

Ορισμένες εργασιακές δραστηριότητες ευνοούν την εμφάνιση αυτής της πάθησης, ειδικά όταν περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κάμψεις και διατάσεις των τενόντων, σε συνδυασμό με έντονη προσπάθεια, για παρατεταμένες περιόδους. Πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο είναι όσοι χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια, όπως οι ράπτες, οι δακτυλογράφοι, οι εργάτες, ιδιαίτερα αν η εργασία απαιτεί τη διατήρηση των χεριών σε λυγισμένη θέση. ΓιΆ αυτό το λόγο, η συχνότητα της πάθησης συνδέεται άμεσα με τη διάδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και την κακή στάση που πολλά άτομα υιοθετούν κατά τη χρήση του ποντικιού και του πληκτρολογίου.

Η εμφάνιση της πάθησης μπορεί, επίσης, να ευνοηθεί ή να εξαρτηθεί από την παρουσία άλλων νόσων, όπως, για παράδειγμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης, οι παθήσεις του θυρεοειδούς. Επιπλέον, η εγκυμοσύνη και η λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού είναι δυνατόν να συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου. Τέλος, υπάρχουν άτομα στα οποία ο καρπιαίος σωλήνας είναι εκ φύσεως πιο στενός από το κανονικό και, ως εκ τούτου, έχουν αυξημένη προδιάθεση για να προσβληθούν από το σύνδρομο.

Υπάρχουν ακόμα δύο παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες κινδύνου. Ο πρώτος αφορά το φύλο: οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους άντρες να προσβληθούν από το σύνδρομο, με αποκορύφωμα την περίοδο μετά την εμμηνόπαυση. Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με την κληρονομική προδιάθεση: οι πιθανότητες να αναπτύξει κανείς το σύνδρομο αυξάνονται, αν κάποιο μέλος της οικογένειάς του έχει ήδη προσβληθεί από αυτό.

[ Πίσω ]