Τι είναι, πώς εμφανίζεται, τα συμπτώματα

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti

Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια πάθηση εξαιρετικά συνήθης, που οφείλεται στον προοδευτικό εκφυλισμό των σπονδύλων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, που συνοδεύει τη φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων που παρεμβάλλονται μεταξύ των σπονδύλων. 

Συνήθως εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 40 ετών και, παρόλο που προσβάλλει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες, παρουσιάζεται πιο πρόωρα στους άντρες. Οι αλλοιώσεις των σπονδύλων, όπως ο σχηματισμός οστικών προεκβολών (οστεοφύτων) στην επιφάνειά τους, μπορεί να προκαλέσει συμπίεση και ερεθισμό των νευρικών ριζών που αναφύονται από τον νωτιαίο μυελό και εξέρχονται από τη σπονδυλική στήλη.

Τα συμπτώματα της αυχενικής αρθροπάθειας περιλαμβάνουν ακαμψία του λαιμού και πόνο, ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί με την εκτέλεση δραστηριοτήτων σε κάθετη θέση.

Ο πόνος αρχικά είναι ήπιος, αλλά προοδευτικά τείνει να επιδεινώνεται και με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να γίνει σοβαρός και ανυπόφορος. Άλλα χαρακτηριστικά του πόνου είναι οι αντανακλάσεις του: συνήθως ακτινοβολεί στους ώμους και τους βραχίονες, ενώ μερικές φορές μπορεί να συνοδεύεται από άλλες ενοχλήσεις προκαλούμενες από την αντανάκλαση των νευρικών ριζών, όπως το μούδιασμα στους βραχίονες και στα χέρια, την απώλεια της αίσθησης και αδυναμία.

Περιστρέφοντας το κεφάλι, είναι δυνατόν να παρατηρηθούν τριξίματα στο λαιμό, ενώ κάποιες φορές μπορεί να εκδηλωθεί πονοκέφαλος, συνήθως στην πίσω πλευρά του κεφαλιού.[ Πίσω ]