Τι είναι, πώς εμφανίζεται, τα συμπτώματα

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Το διάστρεμμα συμβαίνει όταν ένας έμμεσος τραυματισμός αναγκάσει την άρθρωση να εκτελέσει μια υπερβολική κίνηση, σε σχέση με τη συνήθη κινητικότητά της, με συνέπεια την υπερβολική καταπόνηση των αρθρικών δομών και την πιθανή πρόκληση βλάβης στον αρθρικό θύλακα και τους συνδέσμους. Ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να υποστούν διάστρεμμα είναι η άρθρωση του γονάτου, ο αστράγαλος, ο αγκώνας, τα δάχτυλα και η σπονδυλική στήλη.


Μιλάμε για διάστρεμμα 1ου βαθμού, ή “γύρισμα”, όταν διαπιστώνεται απλή διάταση των συνδέσμων ή του αρθρικού θύλακα.

Η βλάβη είναι ελάχιστη και παρατηρούνται μόνο μικρές ρήξεις ορισμένων ινωδών ιστών.
Στο διάστρεμμα 2ου βαθμού υφίσταται μερική ρήξη του αρθρικού θύλακα και των συνδέσμων, ενώ στο διάστρεμμα 3ου βαθμού υπάρχει ολική ρήξη αυτών των δομών.

Προφανώς, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων είναι ανάλογη της βαρύτητας του τραυματισμού. Ο πόνος μπορεί να μη γίνει άμεσα αντιληπτός τη στιγμή του τραυματισμού, ειδικά αν συμβεί κατά τη διάρκεια μιας έντονης δραστηριότητας, ωστόσο, εμφανίζεται στη συνέχεια και τείνει να επιδεινώνεται με την κίνηση. Στην περίπτωση διαστρέμματος 1ου βαθμού ο πόνος είναι, γενικά, πιο ήπιος και μπορεί να υπάρχει ελαφρύ οίδημα.

Η διόγκωση της άρθρωσης είναι ένα ακόμη τυπικό σύμπτωμα του διαστρέμματος. Συχνά συνοδεύεται από εκχύμωση (μελάνιασμα), που οφείλεται στη διαρροή αίματος στους ιστούς μετά τον τραυματισμό. Ορισμένες φορές, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, παρατηρείται και η έκχυση αίματος στο εσωτερικό της άρθρωσης (αιμάρθρωμα). Υφίσταται περιορισμός της λειτουργικότητας και σύσπαση των μυών, φαινόμενο που δρα αναλγητικά, δηλαδή με σκοπό τη μείωση του πόνου.

Όταν οι σύνδεσμοι έχουν υποστεί κάκωση, και δεδομένου ότι ο ρόλος τους είναι η διατήρηση της σταθερότητας της άρθρωσης, μπορεί να παρατηρηθεί  μια αύξηση του εύρους των παθητικών κινήσεων, η οποία, αν η κάκωση δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρη αρθρική αστάθεια, ανάλογα με την έκταση του τραυματισμού.[ Πίσω ]