Ιατρική θεραπεία/φυσική θεραπεία

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Η εφαρμογή παγοκύστης για διάρκεια 20 λεπτών 3-4 φορές τη μέρα και η άμεση ακινητοποίηση της άρθρωσης είναι δύο ενέργειες στις οποίες πρέπει πάντα να προβαίνει κανείς σε περίπτωση διαστρέμματος.

Ο γιατρός μπορεί, επίσης, να συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο πόνος. Στα πιο ήπια διαστρέμματα 1ου βαθμού, αρκεί συνήθως η εφαρμογή ενός ελαστικού επιδέσμου, ενώ στις κακώσεις 2ου βαθμού ενδείκνυται η ακινητοποίηση για τουλάχιστον 20-30 μέρες, προκειμένου να επιτραπεί η αποκατάσταση των βλαβών που έχουν υποστεί ο αρθρικός θύλακας και οι σύνδεσμοι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, εφαρμόζεται συνήθως γύψινος νάρθηκας. Στην περίπτωση, τέλος, ολικής ρήξης συνδέσμου (διάστρεμμα 3ου βαθμού), μπορεί να κριθεί απαραίτητη η προσφυγή στη χειρουργική επέμβαση.

Η λειτουργική αποκατάσταση μπορεί να ευνοηθεί με τη φυσιοθεραπεία: μια πρόσφατη έρευνα, που έγινε σε ποδοσφαιριστές που είχαν υποστεί διάστρεμμα 2ου βαθμού στον αστράγαλο, απέδειξε ότι η προσφυγή στη θεραπεία λέιζερ, συμπληρωματικά με τα κλασικά προστατευτικά μέτρα (ακινητοποίηση, πάγος, επίδεση και ανύψωση), βοηθάει στην ταχύτερη μείωση του οιδήματος μέσα σε 24, 48 ή 72 ώρες από τον τραυματισμό.

Χάρη στην αναλγητική και βιοδιεγερτική δράση του, το λέιζερ HILT® αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο στην επίσπευση της αποκατάστασης της άρθρωσης και στη θεραπεία των τραυματισμένων συνδέσμων.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, που διεξήχθη σε αθλητές αγωνιστικού επιπέδου με κακώσεις 1ου βαθμού στους πλάγιους συνδέσμους του αστραγάλου, έγινε σύγκριση μεταξύ της Hilterapia® και του λέιζερ CO2. Στους αθλητές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το YAG παλμικό λέιζερ Νεοδυμίου υψηλής ενέργειας (Hilterapia®) επιτεύχθηκε ταχύτερη επίλυση του πόνου και του οιδήματος, με αποτέλεσμα να επισπευθεί η επιστροφή τους στον αγωνιστικό χώρο. Στην πράξη, η Hilterapia® εξασφάλισε μέσα σε 3 εβδομάδες τα αποτελέσματα που με το λέιζερ CO2 θα επιτυγχάνονταν μετά από 6.[ Πίσω ]