Τι είναι, πώς εμφανίζεται, τα συμπτώματα

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti

Μια από τις σημαντικότερες αιτίες οσφυοϊσχιαλγίας είναι η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Πρόκειται για μια κατάσταση που οφείλεται στην αλλοίωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, οι οποίοι παρεμβάλλονται μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι μαξιλαράκια που αποτελούνται εξωτερικά από ένα παχύ στρώμα ινώδους ιστού (τον λεγόμενο ινώδη δακτύλιο), το οποίο εσωτερικά περιέχει μια ζελατινώδη “γέμιση” (τον πηκτοειδή πυρήνα). Δρουν σαν αμορτισέρ, απορροφώντας τους κραδασμούς και τις πιέσεις που ασκούνται στους σπονδύλους και, συνεπώς, ιδιαίτερα οι δίσκοι της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, εκτίθενται σε αξιοσημείωτες καταπονήσεις.

ΓιΆ αυτό το λόγο, είναι δυνατόν να επέλθει ρήξη του ινώδους δακτυλίου και ένα τμήμα του πηκτοειδούς πυρήνα να προσπαθεί να εξέλθει, ασκώντας πίεση προς τα έξω. Εάν το τμήμα αυτό του πηκτοειδή πυρήνα έρθει σε επαφή με τις νευρικές ρίζες, που εκφύονται από τον νωτιαίο μυελό και εξέρχονται από τη σπονδυλική στήλη περνώντας δίπλα από τους δίσκους, τότε αυτές δέχονται πίεση και το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση πόνου που ακτινοβολεί κατά μήκος της πορείας του νεύρου (στην περίπτωση ενός οσφυϊκού δίσκου πρόκειται για την κλασική ισχιαλγία).

Παρόλο που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η δισκοκήλη διαπιστώνεται στην οσφυϊκή χώρα (συγκεκριμένα στους δύο τελευταίους δίσκους), περίπου το ένα δέκατο των περιπτώσεων αφορά την αυχενική χώρα. Σε γενικές γραμμές, η οσφυϊκή δισκοκήλη είναι συνηθέστερη σε άτομα ηλικίας μεταξύ των 30 και των 50 ετών, ενώ η αυχενική κάνει την εμφάνισή της λίγο αργότερα (άτομα ηλικίας 50-60 ετών). Κάποιες φορές η βλάβη στο δίσκο δεν είναι πλήρης: αντί της κήλης, μπορεί να υφίσταται προβολή του δίσκου, δηλαδή, στην ουσία, παραμόρφωσή του. Και σε αυτή την περίπτωση, εάν το προεξέχον τμήμα έρχεται σε επαφή με τη ρίζα του νεύρου προκαλείται πόνος.

Κι όμως, παρά τα όσα ειπώθηκαν παραπάνω, είναι, επίσης, δυνατόν να υφίσταται δισκοκήλη χωρίς αυτή να προκαλεί ενοχλήσεις. Πράγματι, αν η κήλη δεν έρχεται σε επαφή με το νεύρο, τότε δε δίνει σημάδια της ύπαρξής της. Όταν, όμως, εκδηλώνει την παρουσία της, προκαλεί συνήθως πολύ έντονο πόνο. Τυπικός πόνος δισκοκήλης είναι η ισχιαλγία, η οποία εμφανίζεται με οξύ πόνο που ξεκινάει από το γλουτό και αντανακλά στο πόδι της αντίστοιχης πλευράς. Στην περίπτωση κήλης στην οσφυϊκή χώρα, παρουσιάζεται οσφυαλγία, η οποία επιδεινώνεται όταν πραγματοποιούνται συγκεκριμένες ενέργειες, για παράδειγμα, όταν κανείς κάθεται, βήχει ή φταρνίζεται. Εκτός από τον πόνο, μπορεί να υπάρχει αδυναμία και μείωση της ευαισθησίας κατά μήκος της πορείας του νεύρου. Στην περίπτωση κήλης ενός αυχενικού δίσκου, τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλώνονται στο λαιμό, στον ώμο και στο βραχίονα. Ευτυχώς, σπάνια παρατηρούνται σημαντικές επιπλοκές λόγω δισκοκήλης: εάν το εξερχόμενο υλικό του μεσοσπονδύλιου δίσκου συμπιέζει τον νωτιαίο μυελό που βρίσκεται στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να παρουσιαστεί το λεγόμενο σύνδρομο της ιππουρίδας. Η συμπίεση των νευρικών δομών επιφέρει, παράλληλα με τον πόνο και την αδυναμία στο ένα ή και στα δύο πόδια, συμπτώματα στην ουροδόχο κύστη και στο έντερο, με την εμφάνιση ακράτειας ή δυσκολιών κατά την ούρηση, απώλεια της ευαισθησίας στην περιπρωκτική περιοχή και στο εσωτερικό των μηρών και μείωση της κινητικότητας.[ Πίσω ]