Πότε πρέπει κανείς να απευθυνθεί στο γιατρό: η διάγνωση

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Ένας πόνος στη μέση τόσο έντονος, ώστε να εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, ιδιαίτερα αν επιδεινώνεται με το βήξιμο ή το φτάρνισμα ή αντανακλά στο πόδι, πρέπει να ωθήσει στην άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη δισκοκήλης, με τη βοήθεια συγκεκριμένων κινήσεων.

Για παράδειγμα, ο γιατρός εξετάζει αν ο πόνος εμφανίζεται ή επιδεινώνεται, ανασηκώνοντας και εκτείνοντας το ένα πόδι, ενώ ο ασθενής είναι ξαπλωμένος σε ύπτια θέση (ο έλεγχος πραγματοποιείται και στο πόδι της προσβεβλημένης πλευράς και στο άλλο). Επιπλέον, εξακριβώνει την κατάσταση των νεύρων που κατευθύνονται στα πόδια, ελέγχοντας τα αντανακλαστικά και αξιολογώντας τη μυϊκή δύναμη και την ευαισθησία. Οι πληροφορίες που προκύπτουν από την εξέταση επιτρέπουν, συνήθως, την υποψία ύπαρξης δισκοκήλης, η οποία είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί με απόλυτο τρόπο, μέσα από την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων, όπως η αξονική τομογραφία (TC) ή η μαγνητική τομογραφία (MRI), που απεικονίζουν τους δίσκους, την ενδεχόμενη κήλη και τη σχέση της με τις νευρικές ρίζες. Η κλασική ακτινογραφία δεν επιτρέπει τη θέαση της κήλης, ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να τη ζητήσει, προκειμένου να αποκλείσει άλλες αιτίες των συμπτωμάτων. Η αξιολόγηση της κατάστασης των νεύρων πραγματοποιείται μέσω του ηλεκτρομυογραφήματος.
 [ Πίσω ]