Θεραπεία

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti

Προφανώς, το είδος της θεραπείας διαφέρει, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος.Στην περίπτωση που ο πόνος είναι συνέπεια ενός τραυματισμού, πρέπει κανείς να προβεί στην άμεση προστασία και ακινητοποίηση του γόνατος, στην εφαρμογή πάγου, στη συμπίεση και στην ανύψωση του μέλους (βλέπε περαιτέρω στις συμβουλές/αυτοθεραπεία).

Για την ανακούφιση του πόνου, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη/αναλγητικά φάρμακα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ενδείκνυνται οι τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης κατευθείαν στο γόνατο, με σκοπό τη μείωση της φλεγμονής.
Πρωταρχικό ρόλο στη θεραπεία των διαφόρων παθολογιών του γόνατος που προκαλούν πόνο, κατέχουν οι φυσιοθεραπείες.

Η αποκατάσταση της τενοντοπάθειας της επιγονατίδας προβλέπει ανάπαυση, αποχή από δραστηριότητες που προκαλούν πόνο, την εκτέλεση ασκήσεων έκκεντρης ενδυνάμωσης του μυ, τη διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου μέσω του μασάζ και των διατάσεων και την προσφυγή στη θεραπεία λέιζερ, συγκεκριμένα στην Hilterapia. Εκτός του ότι εγγυάται γρήγορα αποτελέσματα στον πόνο, το λέιζερ HILT® πράγματι ασκεί βιοδιεγερτική δράση και επιταχύνει τις διαδικασίες παραγωγής του κολλαγόνου, που επιτρέπουν την ανασυγκρότηση ενός υγιούς τένοντα.

Η αναλγητική και βιοδιεγερτική δράση είναι χρήσιμες και για τη θεραπεία της αρθρίτιδας. Η Hilterapia επιτρέπει την εξασφάλιση γρήγορης ανταπόκρισης στο σύμπτωμα του πόνου. Επιπλέον, η ικανότητά της να δρα σε βάθος επιτρέπει την άσκηση της βιοδιεγερτικής δράσης κατευθείαν στους χόνδρινους ιστούς. Πειραματικές έρευνες αποδεικνύουν την ικανότητά της να διεγείρει την παραγωγή χόνδρινου ιστού, ενώ οι πρώτες κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν την ευεργετική της δράση στα συμπτώματα, κυρίως στον πόνο, αλλά, εν μέρει, και στις αιτίες.

Η βιοδιεγερτική δράση της Hilterapia πάνω στα κύτταρα του χόνδρινου ιστού (χονδροκύτταρα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία της χονδροπάθειας.

Στην περίπτωση της χονδροπάθειας της επιγονατίδας, σημαντικό είναι να ακολουθηθεί μια θεραπεία αποκατάστασης για την ενδυνάμωση του τετρακέφαλου, του βασικού μυ του μηρού. Η διόρθωση της πίεσης που ασκεί στην επιγονατίδα μπορεί να προλάβει την πρόκληση βλαβών στους χόνδρους.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε επαγγελματίες αθλητές που παρουσίαζαν χονδροπάθεια του γόνατος, οφειλόμενη σε προβληματική σταθερότητα της άρθρωσης, απέδειξε ότι 10 διαδοχικές συνεδρίες Hilterapia συνέβαλαν στην εξασφάλιση κλινικής βελτίωσης, από την άποψη της μείωσης του πόνου και της φλεγμονής, που συνοδευόταν από ελάττωση του αρθρικού εξιδρώματος.

Η Hilterapia μπορεί να είναι χρήσιμη και για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σε αυτή την ιδιαίτερη πάθηση, ωστόσο, εκμεταλλευόμαστε κυρίως την αναλγητική δράση του λέιζερ.

Ορισμένες φορές είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση μέσω αρθροσκόπησης, η οποία επιτρέπει την αποκατάσταση των τραυματισμένων συνδέσμων και μηνίσκων. Εάν, αντίθετα, υφίσταται μια σοβαρή αρθρίτιδα, ενδείκνυται η επέμβαση για την αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με μια τεχνητή.[ Πίσω ]