Αιτίες, παράγοντες κινδύνου

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti

Τα διαστρέμματα και οι συνεπακόλουθες βλάβες σε συνδέσμους και μηνίσκους προκαλούνται από μια ισχυρή δύναμη, που αναγκάζει την άρθρωση να εκτελέσει μια κίνηση πέραν των φυσιολογικών ορίων.

Η τενοντίτιδα της επιγονατίδας είναι μια παθολογία λειτουργικής υπερφόρτωσης, που οφείλεται στην υπερβολική καταπόνηση στην οποία υποβάλλεται ο τένοντας, από τους αθλητές που εκτελούν κινήσεις που προκαλούν συνεχείς και επαναλαμβανόμενες καταπονήσεις αυτής της δομής.

Η προεπιγονατιδική θυλακίτιδα εκδηλώνεται μετά από δραστηριότητες που αναγκάζουν ένα άτομο να παραμένει για πολλή ώρα σε γονατιστή θέση, όπως μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, στους κηπουρούς ή στους πλακάδες.

Στην περίπτωση της νόσου του Osgood Schlatter, η φλεγμονή προκαλείται από τη συνεχή πίεση που ασκείται στον επιγονατιδικό τένοντα στο άκρο της κνήμης, που είναι ακόμα σε ανάπτυξη. Σε αυτή την περίπτωση, οι δραστηριότητες που ευνοούν την εμφάνιση της διαταραχής είναι εκείνες που, όπως τα άλματα και το τρέξιμο, προκαλούν έντονες πιέσεις στον τένοντα που προσφύεται στην κνήμη.

Ένας παράγοντας που ευνοεί την εμφάνιση πόνου στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος είναι η αλλοίωση του συστήματος μεταξύ επιγονατίδας και μηριαίου οστού. Η επιγονατίδα είναι ένα οστό σε σχήμα διαμαντιού που ακουμπά σε μια κοίλη επιφάνεια του μηριαίου οστού, όπου ολισθαίνει. Εάν η επιγονατίδα, αντί να ακολουθεί τη φυσιολογική τροχιά ολίσθησης, τείνει να μετακινείται πλαγίως, η επαφή της με το μηριαίο οστό αλλοιώνεται. Όταν συμβαίνει αυτό, η επιγονατίδα αρχίζει να δυσλειτουργεί και ο χόνδρος, που καλύπτει την επιφάνεια του μηριαίου οστού πάνω στην οποία ολισθαίνει η επιγονατίδα, φθείρεται.

Αυτό που συμβαίνει στην αρθρίτιδα είναι η σταδιακή απώλεια του χόνδρινου ιστού που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες. Αυτό το φαινόμενο προκαλείται, αφενός, από την υπερφόρτωση της άρθρωσης και, αφετέρου, από την αυξημένη δραστηριότητα συγκεκριμένων ενζύμων, ικανών να αφομοιώνουν τον χόνδρινο ιστό. Έτσι εξηγείται το γιατί η ηλικία είναι ένας παράγοντας άμεσα συνδεδεμένος με την εμφάνιση της αρθρίτιδας. Στη βάση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας υπάρχει ένα σφάλμα του ανοσοποιητικού συστήματος, του μηχανισμού που φυσιολογικά προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις και όγκους: στην προκειμένη περίπτωση, αντί να κατευθύνει τη δράση του ενάντια σε έναν “εισβολέα”, την κατευθύνει στους αρθρικούς ιστούς, δημιουργώντας μια φλεγμονή, η οποία τους φθείρει.

Πολυάριθμοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνιση παθολογιών στο γόνατο. Η παχυσαρκία, οι τραυματισμοί, η υπέρχρηση είναι παράγοντες που ευνοούν την αρθρίτιδα γόνατος, στην εμφάνιση της οποίας παίζουν, επίσης, ρόλο το φύλο και μια σχετική γενετική προδιάθεση. Από την άλλη πλευρά, η εκτέλεση επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων, που εκθέτουν τις δομές του γόνατος σε υπερβολική καταπόνηση, μπορεί να ευνοήσει την τενοντίτιδα. Επιπλέον, η ύπαρξη μηχανικών προβλημάτων, όπως το να έχει κανείς “στραβά” γόνατα (ραιβά και βλαισά γόνατα), μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση προβλημάτων στα γόνατα (πρώτα από όλα την αρθρίτιδα).[ Πίσω ]