Τι είναι, πώς εμφανίζεται, τα συμπτώματα

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία τι είναι ο πόνος στη μέση. Πράγματι, η οσφυαλγία αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις συνηθέστερες ενοχλήσεις: είναι η δεύτερη αιτία ιατρικών επισκέψεων, μετά τη γρίπη, και εκτιμάται ότι 4 στα 5 άτομα θα υποφέρουν κάποια στιγμή στη ζωή τους από αυτήν.

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από τους σπονδύλους, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι οποίοι λειτουργούν ως “αμορτισέρ”, και η σταθερότητά της εξασφαλίζεται μέσα από ένα σύνολο συνδέσμων και μυών.

Στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός, από όπου αναφύονται τα νεύρα, τα οποία εξέρχονται από το σπονδυλικό σωλήνα διαμέσου των σπονδυλικών τρημάτων και κατευθύνονται στα διάφορα σημεία του σώματος.

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, που περιλαμβάνει 5 σπονδύλους, εμπλέκεται σε όλες τις κινήσεις: είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της όρθιας θέσης, επιτρέπει την περιστροφή του κορμού, την κάμψη και τη συστροφή του.

Η μέση υποστηρίζει, λοιπόν, μεγάλο μέρος του βάρους και των κινήσεων του σώματος και η παρεμπόδιση των λειτουργιών της μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα περιοριστική.

Το κύριο σύμπτωμα της οσφυαλγίας είναι, προφανώς, ο πόνος, που μπορεί να εντοπίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή της πλάτης. 

Συχνά προκαλείται από ένα τράβηγμα των μυών ή των συνδέσμων και παρουσιάζεται συνήθως ξαφνικά, με αφορμή έναν τραυματισμό. 

Πρόκειται για το λεγόμενο λουμπάγκο. Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής και, κάποιες φορές, να μειώνεται με την αλλαγή στάσης ή την πραγματοποίηση ελαφριάς σωματικής άσκησης. Αντίθετα, η έντονη άσκηση πρέπει να αποφεύγεται, καθώς επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Όταν ο πόνος προκαλείται από τη συμπίεση μιας από τις νευρικές ρίζες που εξέρχονται από το σπονδυλικό σωλήνα, τείνει να αντανακλά στην περιοχή στην οποία καταλήγει το νεύρο αυτό. Έτσι, στην περίπτωση του σπονδυλικού σωλήνα, ο πόνος αντανακλά στο κάτω μέλος της πληγείσας πλευράς. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για οσφυοϊσχιαλγία . Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια έντονη προσπάθεια, αλλά είναι, επίσης, δυνατόν να παρουσιαστεί αυθόρμητα, ενώ τείνει να είναι συνεχής με παροξυσμούς.[ Πίσω ]