Πότε πρέπει κανείς να απευθυνθεί στο γιατρό: η διάγνωση

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Στην περίπτωση ενός μέτριου, τοπικού πόνου είναι δυνατόν να περιμένει κανείς μια δυο μέρες, μήπως τυχόν επέλθει βελτίωση, πριν απευθυνθεί στο γιατρό. Αντίθετα, είναι σημαντικό να τον συμβουλευτεί άμεσα, σε περίπτωση που ο πόνος αντανακλά στο ένα ή στα δύο πόδια, συνοδεύεται από αδυναμία, μούδιασμα ή μεταβολές της ευαισθησίας των κάτω μελών, είναι επακόλουθος πεσίματος ή άλλου τραυματισμού της πλάτης ή είναι έντονος και συνεχής.

Ο γιατρός είναι σε θέση να εξακριβώσει την πιθανή αιτία του πόνου στη μέση, με βάση το ιατρικό ιστορικό, εξετάζοντας τη δυνατότητα πραγματοποίησης συγκεκριμένων κινήσεων, ελέγχοντας τα αντανακλαστικά και εκτελώντας ειδικούς χειρισμούς.

Επιπλέον, μπορεί να υποδείξει την εκτέλεση μιας ακτινογραφίας της οσφυϊκής και ιερής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, που επιτρέπει την εξακρίβωση ύπαρξης μιας αρθροπάθειας και της μείωσης του πάχους των μεσοσπονδύλιων δίσκων. 

Προκειμένου να εξεταστούν εκτενέστερα οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και η σχέση τους με τις νευρικές ρίζες, είναι απαραίτητη η προσφυγή σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία (ΜRI) και η αξονική τομογραφία (CT), που επιτρέπουν τη διαπίστωση της κατάστασης των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων και των αιμοφόρων αγγείων.

Σε περίπτωση πόνου ή μεταβολών της δύναμης ή της ευαισθησίας των κάτω μελών, είναι χρήσιμη η προσφυγή στο ηλεκτρομυογράφημα, μια εξέταση που επιτρέπει την εξακρίβωση της μετάδοσης των ερεθισμάτων κατά μήκος των νεύρων.[ Πίσω ]