Αιτίες και παράγοντες

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Συχνά η οσφυαλγία οφείλεται σε “κοινότυπες” αιτίες, όπως το τράβηγμα των μυών και των συνδέσμων, πιθανό αποτέλεσμα αιφνίδιων, ανεξέλεγκτων κινήσεων (για παράδειγμα στην περίπτωση πεσίματος), της άρσης υπερβολικού βάρους ή της πραγματοποίησης μιας υπερβολικής σωματικής προσπάθειας.

Προφανώς, η ανεπαρκής προπόνηση, η λανθασμένη στάση του σώματος, το υπερβολικό βάρος και άλλοι παράγοντες ευνοούν ανάλογα περιστατικά.

Άλλες αιτίες πηγάζουν από την ίδια τη σπονδυλική στήλη: πράγματι, η οσφυαλγία μπορεί να εξαρτάται από μια αρθροπάθεια της σπονδυλικής στήλης (σπονδυλαρθροπάθεια), κατά την οποία παρατηρείται αλλοίωση των χόνδρων που καλύπτουν τις αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων. Πάνω στις επιφάνειες των σπονδύλων μπορούν επίσης να σχηματιστούν τα λεγόμενα οστεόφυτα (οστικές προεκβολές), που, σε ορισμένες περιπτώσεις, έρχονται σε επαφή με τις νευρικές ρίζες, προκαλώντας πόνο.

  Συχνά η σπονδυλαρθροπάθεια συνοδεύεται και από δυσλειτουργία των μεσοσπονδύλιων δίσκων που τείνουν να συρρικνώνονται.

Αυτό συνεπάγεται το πλησίασμα των σπονδύλων, με συνέπεια τη μείωση του διαθέσιμου χώρου των νευρικών ριζών.

Το αποτέλεσμα είναι ο ερεθισμός αυτών των νευρικών δομών που σηματοδοτεί την εμφάνιση της οσφυοϊσχιαλγίας. Μια άλλη πιθανή αιτία της συμπίεσης των νευρικών ριζών είναι η κήλη των μεσοσπονδύλιων δίσκων , που αποτελεί σημαντική αιτία ισχιαλγίας. 

Η οσφυοϊσχιαλγία μπορεί, ακόμα, να οφείλεται σε στένωση του ραχιαίου σωλήνα, στο εσωτερικό του οποίου περιέχεται ο νωτιαίος μυελός. Ορισμένα άτομα γεννιούνται με το ραχιαίο σωλήνα πιο στενό από το κανονικό, ενώ, άλλες φορές, η στένωση μπορεί να είναι επίκτητη, για παράδειγμα συνέπεια μιας αρθροπάθειας.

Είναι, επίσης, δυνατόν να παρατηρηθεί αλλοίωση της φυσιολογικής δομής της σπονδυλικής στήλης, λόγω μετατόπιση ενός σπονδύλου σε σχέση με τους άλλους (σπονδυλολίσθηση).
[ Πίσω ]