Τι είναι, πώς εμφανίζεται, τα συμπτώματα

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Το μέγιστο εύρος κίνησης του βραχίονα εξαρτάται από τις μηχανικές ιδιότητες των αρθρώσεών του. Συγκεκριμένα, βασικό ρόλο παίζουν 4 μύες και οι αντίστοιχοι τένοντες που τυλίγουν την κεφαλή του βραχιονίου, το άνω άκρο του βραχιονίου οστού που αρθρώνεται με την ωμοπλάτη, και οι οποίοι σχηματίζουν το λεγόμενο πέταλο στροφέων. Η κεφαλή του βραχιονίου, μάλιστα, είναι σχεδόν απλά ακουμπισμένη πάνω στην αρθρική κοιλότητα της ωμοπλάτης (γληνοειδής κοιλότητα ή ωμογλήνη) και το αρθρικό σύστημα είναι χαλαρό. Αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση της κεφαλής του βραχιονίου στη σωστή θέση και η σταθερότητα της άρθρωσης εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από το πέταλο στροφέων.

Πρόκειται για ένα σύστημα που μπορεί να φθαρεί με σχετική ευκολία, μετά από οξείς τραυματισμούς, για παράδειγμα πτώσεις, ή ακόμα συχνότερα λόγω χρόνιας υπερκόπωσης.
Το βασικό σύμπτωμα της τενοντοπάθειας πετάλου στροφέων είναι αναμφισβήτητα ο πόνος, που παρουσιάζεται κατά την εκτέλεση ορισμένων κινήσεων, όπως η ανύψωση του βραχίονα ή η τοποθέτησή του πίσω από την πλάτη.

Αυτό συνεπάγεται τον περιορισμό του εύρους των κινήσεων της ωμοπλάτης. Έτσι, τείνει κανείς να τη χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερο, με αποτέλεσμα ο ώμος να “μπλοκάρει” όλο και περισσότερο, μέχρις ότου καταλήξει στον λεγόμενο “παγωμένο ώμο”, μια κατάσταση στην οποία η κίνηση γίνεται σχεδόν αδύνατη. Ορισμένες κινήσεις είναι χαρακτηριστικές αιτίες πόνου: όσοι υποφέρουν από ωμοπλατοβραχιόνια περιαρθρίτιδα αισθάνονται έναν διαπεραστικό πόνο όταν χτενίζονται, όταν φοράνε ένα σακάκι ή όταν σηκώνουν βάρος.

Ο πόνος κάνει συχνά την εμφάνισή του ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί, για παράδειγμα, να εμποδίσει την πλάγια κατάκλιση από τη μεριά του πονεμένου ώμου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να είναι αισθητός ακόμα και κατά τη διάρκεια της μέρας. Συχνά τείνει να ακτινοβολεί προς την εξωτερική πλευρά του βραχίονα σε ένα σημείο στα μισά περίπου της απόστασης μεταξύ ώμου και αγκώνα.[ Πίσω ]