Ιατρική θεραπεία/φυσική θεραπεία

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Βασικός σκοπός της θεραπείας είναι η μείωση του πόνου, η εξασθένιση των μυϊκών συσπάσεων και η αποκατάσταση της λειτουργικότητας.

Για την ελάφρυνση του πόνου ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη/αναλγητικά φάρμακα, να υποδείξει την εφαρμογή πάγου για περίπου 15 λεπτά κάθε δύο ώρες και, ενδεχομένως, να παραπέμψει στον ορθοπεδικό για την έγχυση κορτιζόνης. Ωστόσο, σημαντική για τη θεραπεία αυτής της πάθησης είναι η φυσιοθεραπευτική αγωγή.

Αυτή περιλαμβάνει τη φυσιοθεραπεία που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος, την αύξηση της ελαστικότητας του πετάλου στροφέων και την εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούν οι μύες στο ύψος του ώμου. Μερικές εβδομάδες φυσιοθεραπείας μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα ωφέλιμες, αν και μερικές φορές είναι απαραίτητο η θεραπεία να διαρκέσει για ορισμένους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό οι ασκήσεις να συνεχίζονται και μετά το πέρας της φυσιοθεραπείας.

Λιγότερο αποτελεσματικές και, οπωσδήποτε, μικρότερης διάρκειας στο χρόνο φαίνεται να είναι θεραπείες όπως οι υπέρηχοι. Το αντίθετο ισχύει για τη θεραπεία λέιζερ και τα κύματα κρούσης (radial shockwave therapy), που βρίσκουν εφαρμογή σε περιπτώσεις ασβεστοποιού περιαρθρίτιδας, ενώ η χρησιμότητά τους αμφισβητείται στις περιπτώσεις στις οποίες δεν υφίσταται εναπόθεση ασβεστίου. Συνήθως πραγματοποιούνται κύκλοι των τριών συνεδριών με απόσταση μιας εβδομάδας η μία από την άλλη. Εξαιρετικά χρήσιμη στη θεραπεία της περιαρθρίτιδας είναι η δράση του YAG παλμικού λέιζερ Νεοδυμίου υψηλής ενέργειας (Hilterapia®).

Αυτή η τελευταία, σε αντίθεση με τα κύματα κρούσης, είναι τελείως ανώδυνη και χαρακτηρίζεται από ένα αξιοσημείωτο αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα. Η δράση στον πόνο είναι ουσιαστικά άμεση και αρχίζει να εκδηλώνεται ήδη από την πρώτη εφαρμογή. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι αρκετός ένας κύκλος δέκα περίπου συνεδριών, οι οποίες, εκτός των άλλων, έχουν το πλεονέκτημα να είναι εξαιρετικά γρήγορες (5-10 λεπτά). Η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα στον πόνο, με ταχύτητα και διάρκεια των αποτελεσμάτων, της Hilterapia επιβεβαιώνεται μέσα από τα πρώτα αποτελέσματα μιας μελέτης, επί του παρόντος σε ισχύ, όπου η Hilterapia συγκρίνεται με τα κύματα κρούσης και την κινησιοθεραπεία.

Τα κύματα κρούσης και η Hilterapia αποδείχτηκαν ανώτερες της φυσιοθεραπείας, από άποψη αποτελεσματικότητας, ενώ η Hilterapia δίνει καλύτερα αποτελέσματα στον πόνο. Προτείνεται, επίσης, ένας συνδυασμός κυμάτων κρούσης, Hilterapia® και λειτουργικής αποκατάστασης.

Τα εστιασμένα κύματα κρούσης ενδείκνυνται για την τενοντίτιδα του υπερακανθίου τένοντα ή την εναπόθεση αλάτων, ενώ η Hilterapia® συνιστάται συγκεκριμένα για την τενοντίτιδα του υποπλάτιου μυ, απουσία εναπόθεσης ασβεστίου, και για την τενοντοθυλακίτιδα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μυ.
Προφανώς, ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού και σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στις παραπάνω θεραπείες, μπορεί κανείς να καταφύγει στη χειρουργική αποκατάσταση.[ Πίσω ]