Αιτίες και παράγοντες

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Διάφοροι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση ενός τραυματισμού ή μιας βλάβης των τενόντων.

Εκτός από τους σπάνιους οξείς τραυματισμούς, κατά τους οποίους, στην προσπάθεια π.χ. επανόρθωσης από μια πτώση, η κεφαλή του βραχιονίου μπορεί να “τεντώσει” τους τένοντες τραυματίζοντάς τους, υπάρχουν τα πιο συνήθη τραύματα λόγω υπέρχρησης. Μπορεί να οφείλονται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις ανύψωσης των βραχιόνων ή έντονη προσπάθεια λόγω άρσης βαρών.

Οι τένοντες μπορεί να φλεγμαίνουν, γεγονός που συμβαίνει σε αθλητές που υποβάλλουν τους ώμους σε συνεχή ένταση (τενίστες, ρίπτες ακοντίου, αθλητές της υδατοσφαίρισης, του βόλεϊ, του μπάσκετ), ενώ μπορεί να συμβεί και σε άτομα που ασχολούνται με συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες (ξυλουργοί, ελαιοχρωματιστές).

Πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι, όταν κανείς ανυψώνει και εκτείνει τον βραχίονα, ο διαθέσιμος χώρος μέσα στον οποίο βρίσκεται το πέταλο στροφέων μειώνεται και, κατά συνέπεια, οι τένοντες μπορεί να “εγκλωβιστούν” μεταξύ των οστών της ωμοπλάτης. Ορισμένα άτομα έχουν ένα εκ γενετής “κατασκευαστικό ελάττωμα” στην ωμοπλάτη: ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το πέταλο στροφέων είναι πολύ στενός, γεγονός που οδηγεί σε βλάβες των τενόντων.

Μακροπρόθεσμα, αν η τενοντίτιδα δεν θεραπευτεί, προκαλεί την εξασθένιση των τενόντων, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και τη ρήξη τους. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ηλικία: με την πάροδο του χρόνου οι τένοντες φθείρονται και υπόκεινται ευκολότερα σε μικροτραυματισμούς.

Επιπλέον, με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να παρατηρηθεί μια εναπόθεση ασβεστίου στις προσβεβλημένες περιοχές• πρόκειται για την κλασική περίπτωση της ασβεστοποιού περιαρθρίτιδας του ώμου.[ Πίσω ]